Topljenje i lijevanje procesom evakuiranog voska je jedna od najstarijih rukotvorina čovječanstva.

Prvi saznanja o vađenju i preradi metala procjenjuju se na oko 8000 godina prije Krista. Prve
namjenske peći za topljenje bile su u bakrenom dobu (oko 4500 - 3500 godina prije Krista).
Još tada su "ljevači" na najjednostavniji način iskoristili osnovne fizikalne zakone i kemijske
procese. 

Ne želimo ni zamisliti poteškoće s kojima su se suočavali naši pretci, kakve su prepreke morali
savladati i koliko je pokušaja bilo potrebno da se izradi lijepi komad nakita, sjekirica ili oštrica.

Bronze stand 200 

 

10.000 godina kasnije: savršeno precizno lijevanje još uvijek nije samo po sebi razumljivo

Unatoč tisućljetnom iskustvu i visoko razvijenim tehničkim mogućnostima, dobri rezultati preciznog lijevanja i danas su čest izazov. Nitko si danas ne može priuštiti načelo "pokušaja i pogrešaka" iz prošlosti.

Traži se brza, reproducibilna i potvrdiva kvaliteta lijevanja. Naš cilj i princip razvoja je stoga: ponuditi brzu i jednostavnu tehnologiju lijevanja, koja pouzdano funkcionira i koja osigurava prvoklasne rezultate.

Jednostavno, ali genijalno = čista genijalnost

Uvijek tražimo najjednostavnija rješenja. To znači: preispitujemo sve što znamo i što smo naučili i to pokušavamo ponovno osmisliti. Istražujemo najbolju moguću primjenu fizikalnih i kemijskih zakona. Pokušavamo konstuirati uređaje tako da budu što jednostavniji u pogledu upravljanja, funkcije, pouzdanosti i održavanja. Naši strojevi za lijevanje trebali bi raditi jednako pouzdano u Timbuktuu ili Mandalayu kao i u Chicagu ili Pforzheimu.


Neki primjeri našeg razumijevanja tehnologije:

Kada smo 1996 osnovali firmu Indutherm, svi smo si postavili pitanje, što znamo o tehnologiji finog lijevanja. Strojevi koji su tada bili dostupni na tržištu često su bili previše komplicirani i sastavljeni od previše, a ponekad i prevelikih kupljenih komponenti, pa s toga preskupi i preosjetljivi. Naši prvi strojevi za lijevanje bili su jednostavni, ali temeljito dizajnirani, s vlastitim razvojem indukcijskih generatora i prilagođeni potrebama naše prve ciljne grupe, industriji nakita. Naši su strojevi time bili ne samo bolji nego i jeftiniji od naših konkurenata.

 

Visoka tehnologija: kod naših kompaktnih stolnih ljevaona
"trikom" smo uspjeli drastično smanjiti broj pokretnih dijelova
i mehaničkih komponenti, a time i troškove nabave i održavanja:
cjelokupna tehnologija grijanja, upravljanja i lijevanja smještena
je u zajedničko kučište koje se za izljevanje zajedno zakreće.

 

MC20V turning 

Vibracijska tehnologija za optimalno popunjavanje kalupa

Mi nismo smo izmislili lijevanje pod vibracijom, ali mi smo prvi razvili i serijski lansirali vibracijsku tehnologiju za precizno lijevanje. Naš proces vibracijskog ljevanja osvojio je nagradu MJSA u Sjedinjenim Američkim Državama 2006. godine i od tada je postao široko prihvaćen, posebice nasuprot konvencionalnom, ali skupljem i osjetljivijem procesu centrifugalnog lijevanja platine.

Lijevanje titana je učinjeno jeftinim. Koristeći pametnu tehnologiju evakuacije u kombinaciji s posebno razvijenim loncima, uspjeli smo u istraživačkom projektu koji je financiralo Federalno ministarstvo ekonomije i tehnologije iznjeti na tržište strojeve za visokotemperaturno lijevanje visoko reaktivnih metala, koji koštaju samo dio tradicionalnih postrojenja za lijevanje titana i time potpunu novost za mnoge industrije gdje se otvaraju potpuno nove mogućnosti proizvodnje.